Το παιδί σας πονάει και κλαίει όταν έρχεται η ώρα να κάνει «κακά»; Καταλαβαίνουμε την αγωνία, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Η παιδική δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, η δυσκοιλιότητα αφορά 1 στα 10 παιδιά και είναι η αιτία για το 25% των επισκέψεων στο ιατρείο του γαστρεντερολόγου. Η αντιμετώπιση της παιδικής δυσκοιλιότητας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για ιατρούς και γονείς, λόγω της ιδιαιτερότητας του παιδικού οργανισμού. Η λύση, όμως, είναι απλή και μπροστά στα μάτια μας (ή σε αυτήν την περίπτωση μπροστά στο ράφι του φαρμακοποιού) και ονομάζεται Μακρογόλη (PEG) 3350.
Πέρα από το προφανές, δηλαδή, τις κενώσεις με έντονο πόνο, ρωτήστε το παιδί σας αν πονάει το στομάχι του, κοιτάξτε για φούσκωμα/πρήξιμο και για αίμα στα κόπρανα. Επίσης, ένδειξη δυσκοιλιότητας για παιδιά 3 ετών και πάνω – τα οποία έχουν μάθει την τουαλέτα – είναι κόπρανα σε άλλα σημεία, κυρίως στα εσώρουχα. Μερικές φορές, ένα παιδί με δυσκοιλιότητα, είναι πιθανό να εμφανίσει και διάρροια! Αυτό συμβαίνει, διότι τα στερεά, αφυδατωμένα κόπρανα συσσωρεύονται στο παχύ έντερο και δεν μπορούν να αποβληθούν και τα υγρά κόπρανα (πριν στερεοποιηθούν) τα παρακάμπτουν και αποβάλλονται.
Η κατακράτηση κοπράνων είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος εμφάνισης της δυσκοιλιότητας στα παιδιά. Αυτό συμβαίνει όταν το παιδί προσπαθεί να κρατηθεί και αγνοεί την επιθυμία για κένωση. Η αντίδραση του αυτή ενδέχεται να οφείλεται στο στρες που του προκαλεί η εκμάθηση της τουαλέτας, στο ότι τα παιδιά δε θέλουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα σε ξένους χώρους, όπως πχ το σχολείο ή επειδή πολύ απλά φοβούνται, αφού, λόγω της δυσκοιλιότητας, έχουν συνδέσει τη δυσκοιλιότητα με τον πόνο.
Επόμενος πιθανός λόγος για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας βρέφους είναι η διατροφή. Μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες ή που δεν εμπεριέχει αρκετά υγρά είναι σύνηθες φαινόμενο και ειδικά κατά την περίοδο της μετάβασης από τη φόρμουλα στο πλήρες γάλα.
Μην αμελούμε πως κάποιες φορές το συγκεκριμένο σύμπτωμα εμφανίζεται και ως αποτέλεσμα στρεσογόνων καταστάσεων που αξίζουν τον κόπο περεταίρω διερεύνησης.
Το gut brain axis μπορεί να παίζει και εδώ καταλυτικό ρόλο!
Τέλος, όπως και στους ενήλικες, η δυσκοιλιότητα είναι παρενέργεια διάφορων φαρμακευτικών αγωγών.
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται να φροντίζουμε ώστε το παιδί να προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες φρούτων και λαχανικών στα γεύματα του, να καταναλώνει δημητριακά τύπου all bran, να τρώει ποικιλία οσπρίων κλπ. Οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, συμβάλλουν θετικά στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε και τα υγρά. Ακόμα και αν καταφέρετε να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα εάν αυτό δεν συνδυαστεί με την πρόσληψη υγρών, ιδανικά νερό ή γάλα. Τα υγρά σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δημιουργούν ένα είδος τζελ στο έντερο, το οποίο διευκολύνει την αποβολή των κοπράνων.
Αν οι αλλαγές του τρόπου ζωής, από μόνες τους, δεν καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, τότε επιβάλλεται μια πιο παρεμβατική μέθοδος. Ωστόσο, επειδή ο παιδικός οργανισμός είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος και μόνο οι λιγότερο παρεμβατικές μέθοδοι επιτρέπονται, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας πριν χορηγήσετε οποιοδήποτε σκεύασμα!
Η ασφαλέστερη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στα παιδιά είναι η Μακρογόλη. Συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας (WGO), από την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική παιδιατρική εταιρία γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής (ESPGHAN / NASPGHAN) ως θεραπευτική λύση αναφοράς για την αντιμετώπιση του συμπτώματος της παιδικής δυσκοιλιότητας.
Συγκεκριμένα, η Μακρογόλη 3350 είναι ένα ωσμωτικό υπακτικό, το οποίο δεν μεταβολίζεται και δεν απορροφάται από τον οργανισμό και άρα είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, κάτι που κανένα άλλο υπακτικό δεν επιτυγχάνει. Έτσι το παιδί σας ανακουφίζεται από τη δυσκοιλιότητα χωρίς άλλη ταλαιπωρία.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πηγαίνει στην τουαλέτα το πρωί και μετά από κάθε γεύμα. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν το παροτρύνετε να πάει στην τουαλέτα, ακόμα και αν δεν τη χρησιμοποιήσει τελικά, από το να ρωτάτε αν θέλει να πάει στην τουαλέτα. Οι παιδίατροι, οι παιδογαστρεντερολόγοι και οι παιδοψυχολόγοι κρίνουν ότι η αναγωγή της τουαλέτας σε συνήθεια βοηθάει τον οργανισμό του παιδιού να εκπαιδευτεί πιο γρήγορα σε αυτήν την διαδικασία.
Δεν υπάρχει μια μόνο μέθοδος για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στα παιδιά. Η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός των τριών παραπάνω μεθόδων, οι οποίοι συνεργικά λειτουργούν πολύ καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί χρειάζεται να ανακουφιστεί άμεσα, υπό την καθοδήγηση του ιατρού, χρήζει διαχείρισης με κάποιο υπακτικό.
Οι αλλαγές στην καθημερινότητα, όμως, είναι εκείνες που θα συμβάλλουν στο να μεγαλώσει το παιδάκι σας με υγιή τρόπο και στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.