Δυσκοιλιότητα πριν την περίοδο: Γιατί συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που προκαλούν δυσκοιλιότητα και οι ορμόνες είναι ένας από αυτούς. Μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι είσαι δυσκοίλια τις ημέρες πριν εμφανιστεί η περίοδος σου και είναι τελείως φυσιολογικό. Η δυσκοιλιότητα πριν την περίοδο είναι κάτι που αφορά πολλές γυναίκες.

Γιατί συμβαίνει;

Ο εμμηνορροΐκός κύκλος είναι αποτέλεσμα συνεχών προσαρμογών στις αλλαγές των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτές οι ορμόνες δεν καθορίζουν μόνο τις γόνιμες μέρες, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τις εντερικές συνήθειες.

Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση της  προγεστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της ωορρηξίας. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνου οδηγούν σε δυσκοιλιότητα. Για παράδειγμα μελέτη του 2013 σε ποντίκια [1], όπου μελετήθηκε η επίδραση της προγεστερόνης και των οιστρογόνων στην εντερική δραστηριότητα, έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία εμφανίζονται πριν την περίοδο, επιβράδυναν το ρυθμό κένωσης και προκάλεσαν δυσκοιλιότητα. 

Πώς μπορείς να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα;

Εστίασε σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως μήλα, μπρόκολα, καρότα, αχλάδια, βρώμη, βατόμουρα, όσπρια.

Αύξησε την κατανάλωση νερού μέσα στην ημέρα σου. Το νερό μαλακώνει τα κόπρανα και βοηθά στην απομάκρυνση τους.

Κάνε ήπιες ασκήσεις. Η κίνηση και η άσκηση είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Μην αγνοείς την επιθυμία για κένωση. Αν σου έρθει η ανάγκη να πας στην τουαλέτα μην την αμελήσεις!

Χρησιμοποίησε κάποιο υπακτικό εκείνες της ημέρες. Δοκίμασε Μακρογόλη 3350! Η ασφαλέστερη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας!

Η Μακρογόλη 3350 συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας! Πρόκειται για  ένα ωσμωτικό υπακτικό, το οποίο δεν μεταβολίζεται και δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Διαλύεται σε νερό, έχει  ευχάριστη γεύση πορτοκάλι, ενυδατώνει τα κόπρανα, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ωσμωτικό υπακτικό και συμβάλλει στην ταχεία απομάκρυνση τους από τον οργανισμό!

Άλλες εντερικές διαταραχές πριν την περίοδο

Η διάρροια και τα αέρια εμφανίζονται, επίσης, αρκετά συχνά πριν την έμμηνο ρήση. Η διάρροια και τα αέρια οφείλονται στην αύξηση των προσταγλανδινών, η οποία συμβαίνει πριν την περίοδο. Αυτές οι ορμόνες χαλαρώνουν τους λείους μύς, συμπεριλαμβανομένου και του εντέρου. 

Επίσης, το πιο συνηθισμένο φαινόμενο από όλα είναι να παρουσιαστεί πρήξιμο πριν την περίοδο. Αυτό συμβαίνει λόγω αύξησης της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, που στη συνέχεια προκαλούν κατακράτηση νερού και νατρίου, τα οποία ευθύνονται για το πρήξιμο. [1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823955/