Η εγκυμοσύνη είναι ένα rollercoaster, τόσο ψυχολογικό, όσο και σωματικό. Το σώμα φτάνει στα βιολογικά του όρια για να γεννηθεί το μωράκι. Ένα πρόβλημα, που εμφανίζεται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η δυσκοιλιότητα.

Πολλές γυναίκες διαμαρτύρονται για τη δυσκοιλιότητα στην κύηση, η οποία δυσκολεύει την καθημερινότητα και επιβαρύνει τον οργανισμό αλλά και τη διάθεση. Όποιον ιατρό και να συμβουλευτείτε, γυναικολόγο ή γαστρεντερολόγο, θα σας καθησυχάσει, διότι η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά στο ιατρείο τους.

Παρακάτω θα δούμε τις αιτίες της εμφάνισης δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη, αλλά θα εξετάσουμε και την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική λύση.

Ορίζοντας τη δυσκοιλιότητα!

Είναι δύσκολο να οριστεί ως «φυσιολογική» μια συγκεκριμένη συχνότητα κενώσεων, καθώς το γαστρεντερικό σύστημα κάθε ατόμου λειτουργεί διαφορετικά. Ωστόσο, με τον όρο «δυσκοιλιότητα» συνήθως αναφερόμαστε σε λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα με σκληρά κόπρανα. Επίσης, μια ακόμη αίσθηση, που συνοδεύει τη δυσκοιλιότητα είναι αυτή της μη – πλήρους κένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7 στους 10 ασθενείς με δυσκοιλιότητα είναι γυναίκες και 1 στις 4 γυναίκες θα βιώσει δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη της.

Οι πιο συχνές αιτίες δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη:

Πρώτος λόγος για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη είναι η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνη. Η προγεστερόνη αυξάνεται φυσιολογικά κατά την περίοδο της κύησης, διότι είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της μήτρας κατά τη διάρκειά της.  Ωστόσο, ταυτόχρονα μειώνει τις συσπάσεις του εντέρου και δυσκολεύει έτσι την μετακίνηση της τροφής κατά μήκος του.

Δεύτερος λόγος για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη είναι το μέγεθος της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται το μέγεθος της μήτρας, προκειμένου να φιλοξενήσει το μωρό και να του εξασφαλίσει το βέλτιστο περιβάλλον. Αυτό, όμως, επιβαρύνει το έντερο, το οποίο πιέζεται και δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Τέλος, η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης οδηγούν σε δυσκοιλιότητα, όπως η λήψη σιδήρου. Τα συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη, αφού συμβάλλουν στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Μια γνωστή παρενέργεια, όμως, είναι η εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Αν είχα δυσκοιλιότητα πριν, θα έχω και στην εγκυμοσύνη;

Οι γυναίκες που επηρεάζονταν από δυσκοιλιότητα πριν την κύηση, είναι πιο πιθανό να την εμφανίσουν και κατά τη διάρκεια αυτής.  Αν ανήκετε σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλευτείτε το γαστρεντερολόγο σας και προσπαθήστε να υιοθετήσετε κάποιες καλές συνήθειες πριν μείνετε έγκυος, όπως  η κατανάλωση πολλών υγρών, η τακτική άσκηση, διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ώστε να ρυθμίσετε τον κύκλο κένωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη;

Αν οι αλλαγές του τρόπου ζωής δεν καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, τότε επιβάλλεται μια πιο επεμβατική μέθοδος. Ωστόσο, η περίοδος της κύησης είναι η περίοδος, που επιτρέπονται μόνο οι λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι, για αυτό συμβουλευτείτε το γυναικολόγο ή και το γαστρεντερολόγο σας πριν λάβετε οποιοδήποτε σκεύασμα.

Η ασφαλέστερη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στην εγκυμοσύνη, όπως αυτή υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, είναι η Μακρογόλη. Συγκεκριμένα, η Μακρογόλη 3350 είναι ένα ωσμωτικό υπακτικό, το οποίο δεν μεταβολίζεται και δεν απορροφάται από τον οργανισμό και άρα είναι ασφαλές για όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, κάτι που κανένα άλλο υπακτικό δεν καταφέρνει. Έτσι το μωράκι σας δεν επηρεάζεται καθόλου και εσείς ανακουφίζεστε από τη δυσκοιλιότητα.