Τα περισσότερα παιδιά θα εμφανίσουν δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή. Δε συντρέχει, όμως, λόγος ανησυχίας, ακόμα και όταν το παιδί παραπονιέται έντονα ότι δεν μπορεί να πάει τουαλέτα. Συνήθως, αυτή η συνθήκη δε διαρκεί πολύ και μπορεί να διορθωθεί εύκολα, χωρίς να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα.

Μικρές αλλαγές του τρόπου ζωής και της καθημερινότητας μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάθε παρακάτω όλους τους τρόπους που μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να επαναφέρει το φυσιολογικό κύκλο κένωσης του!

Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες & υγρά

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται να φροντίζουμε ώστε το παιδί να προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες φρούτων και λαχανικών στα γεύματα του, να καταναλώνει δημητριακά τύπου all bran, να τρώει ποικιλία οσπρίων κλπ. Οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, συμβάλλουν θετικά στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε και τα υγρά. Ακόμα και αν καταφέρετε να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα εάν αυτό δεν συνδυαστεί με την πρόσληψη υγρών, ιδανικά νερό ή γάλα. Τα υγρά σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δημιουργούν ένα είδος τζελ στο έντερο, το οποίο διευκολύνει την αποβολή των κοπράνων.

Υπακτικά

Αν οι αλλαγές του τρόπου ζωής, από μόνες τους, δεν καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, τότε επιβάλλεται μια πιο παρεμβατική μέθοδος. Ωστόσο, επειδή ο παιδικός οργανισμός είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητος και μόνο οι λιγότερο παρεμβατικές μέθοδοι επιτρέπονται, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας πριν χορηγήσετε οποιοδήποτε σκεύασμα!

Η ασφαλέστερη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στα παιδιά είναι η Μακρογόλη. Συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας (WGO), από την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική παιδιατρική εταιρία γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής (ESPGHAN / NASPGHAN).

Συγκεκριμένα, η Μακρογόλη 3350 είναι ένα ωσμωτικό υπακτικό, το οποίο δεν μεταβολίζεται και δεν απορροφάται από τον οργανισμό και άρα είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω, κάτι που κανένα άλλο υπακτικό δεν επιτυγχάνει. Έτσι το παιδί σας ανακουφίζεται από τη δυσκοιλιότητα χωρίς άλλη ταλαιπωρία.

Εκπαίδευση τουαλέτας

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πηγαίνει στην τουαλέτα το πρωί και μετά από κάθε γεύμα. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν το παροτρύνετε να πάει στην τουαλέτα, ακόμα και αν δεν τη χρησιμοποιήσει τελικά, από το να ρωτάτε αν θέλει να πάει στην τουαλέτα. Οι παιδίατροι, οι παιδογαστρεντερολόγοι και οι παιδοψυχολόγοι κρίνουν ότι η αναγωγή της τουαλέτας σε συνήθεια βοηθάει τον οργανισμό του παιδιού να εκπαιδευτεί πιο γρήγορα σε αυτήν την διαδικασία.

Take home message

Δεν υπάρχει μια μόνο μέθοδος για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας στα παιδιά. Η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός των τριών παραπάνω μεθόδων, οι οποίοι συνεργικά λειτουργούν πολύ καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, αν το παιδί χρειάζεται να ανακουφιστεί άμεσα, υπό την καθοδήγηση του ιατρού, χρήζει διαχείρισης με κάποιο υπακτικό.

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα, όμως, είναι εκείνες που θα συμβάλλουν στο να μεγαλώσει το παιδάκι σας με υγιή τρόπο και στην μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.