Εναλλαγή δυσκοιλιότητας – διάρροιας. Whaaat;
Το εντερικό μικροβίωμα του καθένα μας είναι διαφορετικό. Άλλοι μπορεί να επισκέπτονται την τουαλέτα πάνω από μια φορά την ημέρα και άλλοι να πηγαίνουν μερικές φορές τη βδομάδα μόνο.
Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι οι εντερικές κενώσεις να έρχονται ομαλά, να μην πονάνε και να μην αποτελούν πρόβλημα στην καθημερινότητα μας.
Η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα είναι τα δυο άκρα διαταραχής του εντέρου και ενώ η περιστασιακή τους εμφάνιση είναι ok, η συχνή τους εμφάνιση και η εναλλαγή τους θα πρέπει να σε προβληματίσει.
Αιτίες
Παρακάτω θα βρείτε κοινές αιτίες δυσκοιλιότητας και διάρροιας και πώς σχετίζονται με αυτά που συμβαίνουν στο σώμα σου!
Γαστρεντερίτιδα
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια προσωρινή, ιογενής λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία οδηγεί σε μόλυνση των ιστών του εντέρου και του στομάχου.
Η διάρροια είναι το πιο κοινό και ευρέως γνωστό σύμπτωμα της γαστρεντερίτιδας. Αυτό συμβαίνει διότι το έντερο πρήζεται και δεν μπορεί να απορροφήσει τα υγρά, τόσο εύκολα. Αυτό οδηγεί τα υγρά να περνούν μέσα από το έντερο χωρίς να αξιοποιηθούν και να αποβληθούν με τη μορφή διάρροιας. Το πρήξιμο, που προκαλείται από τη λοίμωξη, ωθεί το έντερο να αποβάλλει περισσότερα περιττώματα, απ’ ‘ότι θα έκανε κανονικά.
Ωστόσο, μπορείς να βιώσεις και δυσκοιλιότητα μετά από γαστρεντερίτιδα, λόγω φλεγμονής των εντερικών μυών. Αυτό συμβαίνει διότι οι μύες χάνουν δύναμη και ελαστικότητα, όταν πρήζονται λόγω φλεγμονής και συγκρατούν περισσότερα περιττώματα απ’ ότι πρέπει.
Η εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας μπορεί να συνεχιστεί, λόγω τις λοίμωξης, από μερικές μέρες, μέχρι μερικές εβδομάδες. Θα εξαφανιστεί όταν θεραπευτεί η λοίμωξη και ανακάμψει το έντερο.
Εγκυμοσύνη
Είναι πολύ συνηθισμένο να έχεις δυσκοιλιότητα ή διάρροια κατά την περίοδο της κύησης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό:
- Αλλαγές στη διατροφή: Στην εγκυμοσύνη μπορεί να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές, που δεν είχες συνηθίσει μέχρι τώρα να μεταβολίζεις και αυτό να οδηγήσει σε διάρροια ή να επιβραδύνει τόσο το ρυθμό κένωσης, που να οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.
- Διατροφικές ευαισθησίες/αλλεργίες που μπορεί να παρουσιαστούν, λόγω της αλλαγής στη διατροφή, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισης δυσκοιλιότητας ή διάρροιας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στην τροφή, που αναγνωρίζει ως ξένη.
- Βιταμίνες που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της κύησης (πχ φολικό οξύ) μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου και να προκαλέσουν είτε διάροια είτε δυσκοιλιότητα.
- Οι ορμονικές αλλαγές, επίσης, επηρεάζουν την ταχύτητα και τις κινήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και τις μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην πέψη.
- Τέλος, η πίεση που ασκείται στα όργανα της μητέρας, λόγω του αναπτυσσόμενου εμβρύου, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητας.
Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΦΝΕ)
Και οι δυο καταστάσεις (διάρροια και δυσκοιλιότητα) είναι κοινά συμπτώματα των ΦΝΕ, όπως είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Κάθε νόσος επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα διαφορετικά. Η νόσος του Crohn μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, αλλά απαντάται συχνότερα στο τέλος του λεπτού εντέρου, όπου μεταβαίνει στο κόλον.
Η εκλώδης κολίτιδια συμβαίνει αποκλειστικά στο κόλον.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί τις ΦΝΕ, αλλά τα συμπτώματα τους έχουν μελετηθεί καλά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτών των ασθενειών προκαλούν φλεγμονή και αλλαγές στους μύες του γαστρεντερικού συστήματος, οι οποίες μπορεί να επιβραδύνουν τη μετακίνηση των κοπράνων. Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε υδαρή κένωση.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Προσοχή! Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που αναφέρεται σε ασυνήθιστες κενώσεις και επηρεάζεται έντονα από τη διατροφή, το στρες και τη δυσβίωση στο εντερικό μικροβίωμα.
Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι συνηθισμένα συμπτώματα του ΣΕΕ μαζί με τον πόνο, τις κράμπες και την κούραση.
Το ΣΕΕ διακρίνεται σε 3 κατηγορίες, ανάλογα το κατά πόσο εμφανίζεται διάρροια ή δυσκοιλιότητα σε ένα επεισόδιο.
Μια από τις κατηγορίες του ΣΕΕ, η ΣΕΕ-Μ (mixed) περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ επεισοδίων διάρροιας και δυσκοιλιότητας.
Αντιμετώπιση
Κατά τα επεισόδια διάρροιας είναι σημαντικό να ενυδατώνεσαι ξανά και να προσλαμβάνεις ηλεκτρολύτες. Τα προβιοτικά μπορούν, επίσης, να επαναφέρουν την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος και να ομαλοποιήσουν τον κύκλο κένωσης.
Εμείς, σου προτείνουμε το LactoBiome, το συμβιωτικό συμπλήρωμα διατροφής με πρεβιοτικά και 5 διζ ζώντα προβιοτικά στελέχη, το οποίο βάσει μελετών συμβάλλει στο να σταματήσει η διάρροια νωρίτερα και επαναφέρει την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος.
Σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας η ενυδάτωση παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο, καθώς τα κόπρανα ενυδατώνονται και απομακρύνονται ευκολότερα από τον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και ήπια άσκηση συμβάλουν σημαντικά στην κινητικότητα του εντέρου. Σε συμβουλεύουμε, επίσης, να δοκιμάσεις κάποιο υπακτικό, που μπορεί να σε βοηθήσει να επανέλθεις στο φυσιολογικό σου ρυθμό.
Το Izicol με Μακρογόλη 3350 αποτελεί την ασφαλέστερη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη λύση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η Μακρογόλη 3350 συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας! Πρόκειται για ένα ωσμωτικό υπακτικό, το οποίο δεν μεταβολίζεται και δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Διαλύεται σε νερό, έχει ευχάριστη γεύση πορτοκάλι, ενυδατώνει τα κόπρανα, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ωσμωτικό υπακτικό και συμβάλλει στην ταχεία απομάκρυνση τους από τον οργανισμό!
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείς το γαστρεντερολόγο σου και να είσαι σε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια αυτών των εξάρσεων!
Πηγές
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206564/
- https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(04)00003-5/fulltext
- https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(16)35237-4/fulltext
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/definition-facts
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/irritable-bowel-syndrome/definition-facts
- http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/smallgut/diarrhea.html
- https://diabetesjournals.org/care/article/32/suppl_2/S237/27194/Bile-Acids-and-Metabolic-RegulationMechanisms-and
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20532705/