Η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες είναι δύο συνηθισμένες διαταραχές που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ποια όμως είναι η σχέση μεταξύ δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη και την ανακούφιση αυτών των δυσάρεστων και συχνά επώδυνων καταστάσεων;

Ο ρόλος της δυσκοιλιότητας στις αιμορροΐδες:

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σπάνιες κινήσεις του εντέρου και δυσκολία στην κένωση. Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα, όπως η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή, η ανεπαρκής πρόσληψη νερού, η καθιστική ζωή και ορισμένα φάρμακα.

Οι αιμορροΐδες αποτελούν διογκώσεις των φλεβών των φυσιολογικών αιμορροϊδικών πλεγμάτων που βρίσκονται στην περιοχή του ορθού και του πρωκτού και μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, πόνο και αιμορραγία κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.

Η σύνδεση μεταξύ δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων έγκειται στην αυξημένη πίεση και καταπόνηση που ασκείται στην περιοχή κατά την προσπάθεια διέλευσης των σκληρών και αφυδατωμένων κοπράνων. Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και φλεγμονή των αιμορροΐδων ή να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες. Επιπλέον τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα μπορεί να περνούν παρατεταμένες περιόδους στην τουαλέτα, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ανάπτυξη αιμορροΐδων, καθώς αυξάνεται η πίεση στις φλέβες του πρωκτού και του ορθού.

Προκαλούν οι αιμορροΐδες δυσκοιλιότητα;

Μερικές φορές, οι ασθενείς παρατηρούν ότι οι αιμορροΐδες τους αναζωπυρώνονται ακριβώς την ίδια στιγμή που εμφανίζεται μια κρίση δυσκοιλιότητας. Αυτό οδηγεί εύλογα στην απορία “Προκαλούν οι αιμορροΐδες δυσκοιλιότητα;”. Η απάντηση είναι όχι. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η δυσκοιλιότητα οδηγεί σε διάταση, προκαλώντας διόγκωση των φλεβών και μετατροπή τους σε μόνιμες αιμορροΐδες.

Τips για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων:

Για μια άνετη καθημερινότητα χωρίς πόνο και δυσφορία από την δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες προτείνουμε:
α. Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες: Ενσωματώστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας μέσω φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, διευκολύνοντας την αποβολή τους.
β. Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό για να διατηρήσετε τα κόπρανα μαλακά και να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα.
γ. Τακτική άσκηση: Ασχοληθείτε τακτικά με τη σωματική δραστηριότητα για να διεγείρετε τις κινήσεις του εντέρου και να προωθήσετε τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Σύμμαχος στην μάχη για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας και την πρόληψη εμφάνισης αιμορροΐδων είναι το Ιzicol.

To Izicol-Μακρογόλη 3350 ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν σε μορφή σκόνης διαλυόμενο στο νερό, αποτελεί ένα εκλεκτικό και στοχευμένο ενυδατικό παράγοντα, που αυξάνει τον όγκο και την υγρασία των κοπράνων, συμβάλλοντας στην επιτυχή αντιμετώπιση της χρόνιας ή περιστασιακής δυσκοιλιότητας. Η Μακρογόλη 3350 ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χωρίς να διαταράσσει το εντερικό μικροβίωμα και το ισοζύγιο ηλεκτρολυτών με υψηλό προφίλ ασφάλειας και σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας.

Φυσικά εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.