Στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής συχνά περνάει σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς, οι κακές διατροφικές επιλογές μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πεπτικό μας σύστημα, οδηγώντας σε προβλήματα όπως η εμφάνιση δυσκοιλιότητας, μια κοινή διαταραχή που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Πώς λοιπόν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας και ποια πρακτικά βήματα μπορούμε να ακολουθήσουμε για την ανακούφιση αυτού του κοινού προβλήματος;

1. Χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών: Ο ένοχος πίσω από τη δυσκοιλιότητα

Ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα είναι η διατροφή που στερείται φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

2. Ανεπαρκής πρόσληψη υγρών: Η σημασία της ενυδάτωσης

Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδατωμένα κόπρανα, επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Η εξασφάλιση ότι πίνετε άφθονη ποσότητα νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να προάγετε την υγιή κίνηση του εντέρου.

3. Έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή: Χτίζοντας ένα ισορροπημένο πιάτο

Μια μονότονη διατροφή που στερείται ποικιλίας ομάδων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου. Η συμπερίληψη ενός ποικίλου φάσματος φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και άλλων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων παρέχει τα απαραίτητα συστατικά για ένα καλά λειτουργικό πεπτικό σύστημα.

4. Επεξεργασμένα τρόφιμα: Εχθροί της πεπτικής ευεξίας

Η διατροφή στην οποία κυριαρχούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά είναι ελλιπής σε βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών. Αυτές οι τροφές, πλούσιες σε ανθυγιεινά λίπη, ζάχαρη και αλάτι, συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα. Η επιλογή μη επεξεργασμένων τροφών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος

Εκτός από την αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών πρακτικά βήματα για την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα και ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα περιλαμβάνουν την λήψη προβιοτικών μέσω τροφών όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, ή μέσω συμπληρωμάτων για την εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος (Lactobiome) και την τακτική σωματική άσκηση.

Αν παρόλα αυτά η δυσκοιλιότητα συνεχίζει να σε ταλαιπωρεί η δική μας πρόταση είναι να συνδυάσεις την ισορροπημένη διατροφή με το Izicol, με Μακρογόλη 3350, ένα ασφαλές υπακτικό που βοηθάει στην ενυδάτωση των κοπράνων ενισχύοντας έτσι τον περισταλτισμό του εντέρου χωρίς να διαταράσσει το εντερικό μικροβίωμα συμβάλλοντας στην επιτυχή αντιμετώπιση της χρόνιας ή περιστασιακής δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο.