Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα υγείας που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωής τους. Αν και μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη και ενοχλητική, συχνά αναπτύσσεται λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και του σωματικού βάρους. Ο δείκτης μάζας σώματος, ο χρόνος διέλευσης τροφίμων στο παχύ έντερο και η καθημερινή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτού του προβλήματος. Ας εξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στη δυσκοιλιότητα και τα κιλά, καθώς και πώς ορισμένες διατροφικές συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Δυσκοιλιότητα και Κιλά: Η Σχέση

Οι επιπτώσεις του σωματικού βάρους στη δυσκοιλιότητα είναι πολύπλοκες και μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες γενικές τάσεις που αξίζει να εξετάσουμε:

 1. Υπέρβαροι και Δυσκοιλιότητα: Οι άνθρωποι με υπέρβαρο ή παχύσαρκο σώμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκοιλιότητα. Το περιττό σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κινήσεις του εντέρου και τη φυσιολογική κίνηση των κοπράνων.
 2. Διατροφή και Ίνες: Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου. Η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να είναι ένας παράγοντας που προκαλεί δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων και στην εύκολη μετακίνηση τους μέσα από το έντερο.
 3. Φυσική Δραστηριότητα: Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγιούς κίνησης του εντέρου. Οι άνθρωποι που υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αύξηση βάρους, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκοιλιότητα.
 4. Ψυχολογικό Στρες: Το ψυχολογικό στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία του εντέρου και να οδηγήσει σε ψυχολογική δυσκοιλιότητα. Το σώμα αντιδρά στο στρες με διάφορους τρόπους και αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου.

Υγιεινή Διατροφή για την Καταπολέμηση της Δυσκοιλιότητας

Για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα και να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος σε υγιή επίπεδα, είναι σημαντικό να τηρείτε μια υγιεινή διατροφή. Ορισμένες συμβουλές περιλαμβάνουν:

 1. Κατανάλωση Φυτικών Ινών: Αυξήστε την κατανάλωση των φυτικών ινών στη διατροφή σας. Καλές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν τα φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και φασόλια.
 2. Επικεντρωθείτε στα Υγιεινά Λιπαρά: Επιλέξτε υγιεινά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
 3. Πίνετε Πολύ Νερό: Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη για την καλή λειτουργία του εντέρου. Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να συμβάλλετε στην ενυδάτωση των κοπράνων.

Δυσκοιλιότητα και κιλά: τι τρώμε

Για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα μέσω της διατροφής, πρέπει να ενσωματώσεις στη διατροφή σου τρόφιμα που προάγουν σωστά τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προσφέρουν φυτικές ίνες. Ορισμένα από τα τρόφιμα και τα στοιχεία που βελτιώνουν τη διατροφή μας περιλαμβάνουν:

 1. Φρούτα: Φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, φράουλες, βερίκοκα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και φρούτα με φλούδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην αύξηση του όγκου των κοπράνων και στην εύκολη μετακίνηση τους μέσα στο παχύ έντερο. Συνεπώς, μην αφαιρείτε τη φλούδα από τα φρούτα σας!
 2. Λαχανικά: Λαχανικά όπως μπρόκολο, καρότα, σπανάκι, λαχανάκια βρυξελλών, κολοκύθια και αγγούρια περιέχουν φυτικές ίνες που προωθούν την καλή πέψη και εκκένωση του παχέος εντέρου.
 3. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως τα ολικά σίτου, το ρύζι και τα δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν σταθερή πηγή ινών στη διατροφή σας.
 4. Φυτικά έλαια: Τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο περιέχουν υγιεινά λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στη λίπανση του παχέος εντέρου.
 5. Νερό: Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε τα κόπρανα ενυδατωμένα.

Τι ρόλο παίζει ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Ο δείκτης μάζας (ΔΜΣ) είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Είναι ένας δείκτης που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ του σωματικού μας βάρους και του ύψους μας. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι έχουν υψηλότερο ΔΜΣ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκοιλιότητα. Η αύξηση του ΔΜΣ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον χρόνο διέλευσης τροφίμων στο παχύ έντερο, καθιστώντας την κίνηση των κοπράνων πιο αργή.

Πως μπορεί το Izicol να βοηθήσει

Το Izicol είναι ένα ιατροτεχνολογικό βοήθημα που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας. Περιέχει Μακρογόλη 3350, ένα ωσμωτικό υπακτικό, το οποίο αυξάνει τον όγκο και την υγρασία των κοπράνων, βοηθώντας έτσι στην εύκολη μετακίνηση τους. Έχει ευχάριστη γεύση πορτοκάλι, ενώ δεν έχει παρενέργειες, που εμφανίζονται με τη χρήση υπακτικών άλλου τύπου, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα και θέλουν μια ασφαλή και αποτελεσματική λύση.

Η Μακρογόλη 3350 έχει εγκριθεί και συσταθεί από διάφορους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) για τη διαχείριση της λειτουργικής δυσκοιλιότητας. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το χρονικό διάστημα χρήσης του.

Πραγματοποιήστε εγγραφή στο newsletter του Izicol και μείνετε ενημερωμένοι για τις ιατρικές και φαρμακευτικές εξελίξεις σχετικά με την υγεία του παχέος εντέρου.