Χημειοθεραπεία και Δυσκοιλιότητα: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η δυσκοιλιότητα, που εμφανίζεται ως παρενέργεια της χημειοθεραπείας είναι ένα ζήτημα υγείας, που δεν συζητάμε αρκετά. Η ναυτία και οι ζαλάδες κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών είναι κάτι το αναμενόμενο για τους περισσότερους ασθενείς, αλλά πολλές φορές το γαστρεντερικό τους σύστημα επιβαρύνεται πολύ. Αρκετοί ασθενείς διαμαρτύρονται ότι οι επισκέψεις στην τουαλέτα μειώνονται, λόγω της  δυσκοιλιότητας, που προέρχεται από τη χημειοθεραπεία.

Ευτυχώς, για όλους μας, υπάρχουν απλές μη-φαρμακευτικές λύσεις που μπορούν  να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα. Ακόμα, όμως και αν αυτές αποτύχουν, υπάρχει πάντα η Μακρογόλη 3350.

Πώς εμφανίζεται η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συνδέουν τη δυσκοιλιότητα με τη χημειοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτός ο τύπος φαρμακευτικής αγωγής προκαλεί αλλαγές στον εντερικό βλεννογόνο και αποσταθεροποιεί τον φυσιολογικό κύκλο κένωσης. Επίσης, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στα επίπεδα δραστηριότητας /άσκησης μπορούν να προκαλέσουν τέτοιου τύπου «δυσκολίες».

Μην ξεχνάμε πως συμπηρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή της βασικής νόσο, μπορεί να χορηγηθούν και σκευάσματα για την αντιμετώπιση της ναυτίας ή του εμέτου που και αυτά με τη σειρά τους επιτείνουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, τι πρακτικές λύσεις υπάρχουν?

1. Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών

Η συνιστάμενη ποσότητα φυτικών ινών είναι 25-50g την ημέρα. Τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, καστανό ρύζι, δημητριακά τύπου all-bran είναι καλές επιλογές.

Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι άτομα με λευχαιμία που κατανάλωναν γλυκοπατάτες αντιμετώπισαν -ως ένα βαθμό- το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας τους (1).

2. Καλή ενυδάτωση

Η κατανάλωση υγρών ενυδατώνει τα κόπρανα, διευκολύνοντας την έξοδο τους από τον πρωκτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα ενώ ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι, συμβάλλουν θετικά στην πρόσληψη της ημερήσιας ποσότητας ύδατος ωφέλιμης για τον οργανισμό.

3. Άσκηση

Η κίνηση του σώματος, βοηθάει στην κίνηση του εντέρου. Μικροί περίπατοι, διατάσεις ή ελαφρά γιόγκα μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμοι σύμμαχοι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Πάντα με προσοχή και σεβασμό στο σώμα και την κόπωση μυών και αρθρώσεων.

4. Υπακτικά: Μακρογόλη 3350

Η χρήση υπακτικών θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας, κυρίως για να μη γίνει αλόγιστη χρήση τους. Τα περισσότερα υπακτικά είναι εθιστικά για τον οργανισμό, ο οποίος συνηθίζει σε αυτά και κατ’ επέκταση οδηγούμαστε σε μία κατάσταση, όπου το έντερο δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά χωρίς την λήψη τους…

Η ασφαλέστερη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όπως αυτή υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, είναι η Μακρογόλη. Συγκεκριμένα, η Μακρογόλη 3350 είναι ένα ωσμωτικό υπακτικό, το οποίο δεν μεταβολίζεται και δεν απορροφάται από τον οργανισμό και άρα είναι ασφαλές, κάτι που κανένα άλλο υπακτικό δεν καταφέρνει στον ίδιο βαθμό.

Ακριβώς επειδή η Μακρογόλη 3350 δεν απορροφάται, δεν προκαλεί αλληλεπιδράσεις με κανένα άλλο φάρμακο και δεν δημιουργεί κανενός είδους εθισμό!

Ο λόγος;

Ο μηχανισμός δράσης της Μακρογόλης είναι πολύ απλός. H Μακρογόλη συγκρατεί νερό στον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα την ενυδάτωση των κοπράνων και την αύξηση του όγκου τους. Αυτό ενεργοποιεί το μηχανισμό αφόδευσης, ενώ παράλληλα διευκολύνεται η έξοδος τους από τον οργανισμό μέσω του ορθού.

Η Μακρογόλη 3350  του Izicol της CROSS PHARMACEUTICALS καλύπτει όλες  τις προϋποθέσεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας, συμβάλλοντας θετικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Το Izicol είναι ιατροτεχνολογικό βοήθημα σε μορφή σκόνης, που διαλύεται στο νερό. Η Μακρογόλη 3350 που περιέχει, επαναφέρει άμεσα το φυσιολογικό ρυθμό κενώσεων, ανακουφίζοντας από δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνο, φούσκωμα, μετεωρισμός κτλ.

Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε τακτικά με τον ιατρό σας  ώστε να σας συμβουλεύει κατάλληλα για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να σας απασχολεί αναφορικά με την αγωγή σας και να απαντά σε κάθε ερώτημα που μπορεί να έχετε!

Είναι ο μόνος που γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς και ο πλέον κατάλληλος για να δώσει τις σωστές απαντήσεις!